Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

04 October 2013

teknik power pumping: yay or nay?

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Sebenarnya besar cabaran nak menyusukan anak sepenuhnya selama 2 tahun. Sejak dari hari pertama dia lahir kena menahan sakit, perit, pedih. Bila dia dah besar sikit, cabaran nak handle jadual menyusu dia. Bila dia nak menyusu, semua kerja kita terhenti.

Dah habis pantang, masuk kerja, cabaran baru lagi. Nak prepare stok susu, beli breastpump yang dah tentunya mahal, beli botol banyak-banyak, plastik storage dan cooler bag dan banyak lagi kena fikir.

Tapi cabaran paling besar bagi ibu yang berniat menyusukan anak sepenuhnya adalah: jumlah susu merudum di saat stok hampir tiada.

Saya akui saya bukanlah seorang yang konsisten mengepam susu namun harapan punya lah menggunung tinggi nak Fateh minum susu badan sampai umur 2 tahun.

Saya mula simpan stok susu 2 minggu sebelum mula bekerja. Itu pun terpaksa dibuang hampir SEMUA sebab salah saya. Gatal bawa balik hampir semua stok ke kampung masa hari raya. Konon tak nak direct susukan Fateh di rumah orang. Sudahnya kami lebih banyak duduk di rumah dari berjalan. Dan peti sejuk rumah mak mertua tak mampu tampung susu yang banyak maka saya terpaksa buang. Sedihnya.

Masa tu susu tengah banyak jadi saya tak risau. Saya boleh cover balik.

Tapi 3-4 hari lepas saya perasan jumlah susu saya agak merudum. Biasanya sekali pam dapat paling kurang 8 auns, tapi masa tu saya hanya dapat 4 auns. Saya masih kata, ok kot, sempat nak buat stok untuk Fateh.

2 hari lepas susu betul-betul jatuh mendadak. 2 auns pun tak sampai untuk sekali sesi perahan! Bila pam, mai tak mau aje susu keluar. Ini tak boleh jadi. Saya tambah stress sebab saya sendiri dapat rasa susu tak banyak.

Saya google dan terbaca teknik power pumping. Dan ramai blogger kata berkesan.

I need to try this. Saya ambil satu jam dari masa saya semalam, demi Fateh.

Cara power pumping (saya guna single pump):
1. Pam miss B sebelah kanan selama 10 minit. Biarlah tak keluar susu pun hatta pam angin sahaja pun, biarkan. Asalkan 10minit.
2. Pam sebelah kiri 10 minit juga. Sama je biarlah tak keluar susu pun hatta pam angin sahaja pun, biarkan. Asalkan 10minit.
3. Sekali lagi pam sebelah kanan selama 10 minit. Ulang perkara yang sama sampai complete 3 circulations of pumping for both breasts. Sambil tu berdoa dan set dalam kepala "susu aku banyak".

Alhamdulillah hari ni dah nampak hasil. Pagi tadi 4 auns, tengahari 4 auns dan...



Ini lepas lunch tadi. Alhamdulillah Allah masih mengurniakan rezeki kepada kami. Saya berazam untuk menyusukan Fateh sampai 2 tahun.


"Kita dah janji kan, sayang? Dua tahun.."

2 comments:

umi adam faris said...

Power pumping is the bedt! Bpe lm awk buat bru menjadi?

Nadia Havez said...

umi adam faris>>
selalunya saya buat dalam 3 hari dah menjadi.. stok susu akan mula naik balik.. hehe..