Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 June 2017

Pengalaman Bersalin di Hospital Shah Alam (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Aku terus masukkan phone dalam poket nurse yang terdekat dengan aku. Aku tengok tag nama dia. Senang nak tahu kepada siapa aku titipkan phone. "Tolong simpankan dulu." Nurse cantik manis tu terkejut aku selit phone kat poket dia.

Dia angguk saja, dalam masa sama muka dia terkejut, sambil tolak katil tu.

Masuk labor room 7, aku tak mampu dah nak angkat badan sendiri untuk pindah ke katil labor room. Tiga orang nurse sama-sama tolong angkat aku, pindahkan aku ke katil labor room.

"1.. 2.. 3.. angkat!"

Wah, kuat juga deme nak angkat aku yang seberat 70kg ni hahah!

"Nurse, tolong tinggikan katil ni boleh?" Aku betul-betul memang nak push je ni.

Nurse di belah kanan aku angguk dan tinggikan katil, separa duduk.

Nurse di sebelah kiri, yang cantik manis tu, nak pasangkan belt ctg.

"Nurse, i don't need this. I nak push je ni, pleaseee!"

"Tapi Puan, bagi saya pasang ni dulu. Kita kena pasang untuk monitor jantung baby."

"No, I don't need. I memang nak push je ni, please!"

Nurse masih berusaha untuk pasang ctg.

Di hujung katil, bidan tengah sarung glove, tapi baru half tangan dia..

"Tolong.. saya memang nak pushhhh je ni..!!" Sambil bercakap, aku meneran slowly, sambil hoh hoh hoh breathing. Aku dapat rasa baby slowly keluar.

Bidan tu cepat-cepat menghadap aku. Memang dia tak sempat prepare apa.

"Dik, tak payah pasang tu! Baby keluar dah, meh sini! Ok, Puan, sikit lagi, Puan."

Aku lepaskan nafas slowly, dalam kiraan 1, 2, 3, terdengar suara baby menangis, bidan terus letak atas badan aku, baby diam.

"Alhamdulillah.... alhamdulillah" Aku cium-cium baby. Fresh you know. Terkebil-kebil mata baby pandang aku. Haiii lah anak.

Very smooth... sampai nurse dan bidan tak sempat prepare apa, tau-tau je dia keluar.

"Baby apa, Puan?"

"Boy.."

"Alhamdulillah... Lahir dah Muhammad..."

Bidan ambil semula baby, lap-lap. tarik tali pusat and buat all the procedure. Adalah dalam 15 minit camtu. Bidan dah nak potong tali pusat.

"Ok Puan, ikut saya sama-sama selawat ye. Saya nak potong tali pusat baby."

Aku pun ikut selawat sama. Dah siap tu nurse terus bagi baby semula kat aku. Skin-to-skin lagi.

"Maaf Puan ye kita tak sempat panggil husband masuk. Kita utamakan nyawa ibu dan baby dulu."

"Tak apa. Saya faham. Saya pun dah tak tahan sangat nak meneran tadi. Sorry ya, macam kelam kabut tadi."

"Tak apa Puan. Yang penting semua selamat, alhamdulillah. Puan, saya bawa baby pergi check dulu ye. Sebelum tu saya nak minta kebenaran Puan, boleh kita cucuk imunisasi kat baby?"

Wow, this is my first time. Diorang minta kebenaran. Kat PPUKM dulu tau-tau aje dapat baby kat aku balik, dah siap-siap cucuk semua.

"Ok, boleh."

"Dan kita cucuk vitamin K untuk Puan, supaya dapat hentikan pendarahan, boleh ye, Puan?"

"Boleh."

"Ok, terima kasih, Puan."

Dan nurse tadi bawa keluar baby untuk check. Seorang nurse tinggal untuk keluarkan uri dan ehem, jahit. Ya, ada first degree tear sebab masa duk meneran tu aku tak perasan terangkat punggung padahal dah meneran slowly dah tu. Salah sendiri. Elok dulu masa bersalin Melor tak ada jahit-jahit. Tak pasal-pasal kali ni jahit lagi. Jahit hidup-hidup ye, para suami sekelian (I know my husband reading my blog, hi abang! Kehkehkeh).

Nurse cantik manis tadi letak phone aku atas meja. "Akak, phone akak kat sini ya."

"Ok, thanks, nurse."

Lepas keluarkan uri, bermulalah sesi menjahit. Sambil menjahit tu, nurse sembang-sembang. Konon nak alihkan perhatian aku lah tu, tapi tak ada maknanya. Sakit tetap sakit makkk. Sob sob sob.

Doktor yang check aku tadi masuk.

"Eh, laa.. dah keluar dah ke?"

"Dah, doc."

"Laa tak sempat saya nak sambut. Apa pun, tahniah ye, Puan. Alhamdulillah..."

Aku senyum je. Betul doc tadi saya memang tinggal nak meneran je sebenarnya.

Lepas 10 minit berborak sambil aoucchh ouchh sakit nurse sakit sana sini...

"Dah nak siap dah Puan. Tahan sikit ya. Sikit lagi. Puan dulu ada pernah jahit ke?"

"Pernah, anak first. Masa tu siap gunting lagi. Sebab tak pandai teran."

"Oh, patutlah. Tapi jahitan dia tak cantik lah Puan. Saya betulkan semula, ya?"

Oh

My

Allah!

Betulkan semula???

"Errkkk berapa lama lagi nak jahit, nurse?" mata aku dah berair-air.

"Sekejap je. Sikit je ni saya betulkan sikit ye, Puan. Dia jahit tak cantik."

Huwaaaaaa kenapa, mengapa, bagaimanaaaa luka empat tahun lepas berdarah kembali T______________T

Fateh Melor Hamzah, you guys better listen to me sob sob sob.

Nurse tu kotakan janji dia. 10 minit lepas tu settle semuanya.

"Ok, dah siap. Puan rehat dulu ya. Nanti kita hantar baby semula untuk menyusu. Apa nama Puan ya? Kita nak pangil husband."

Lepas nurse keluar, aku ambil phone dan whatsapp Imam.


Sampai sekarang aku akan ketawa bila tengok balik whatsapp ni. 'Dh nk bersalin' pukul 14:28 masa ni nurse tengah sorong aku ke LR. Maksud aku, aku yang dah nak bersalin. Bukan menjawab soalan di atas tu. Aku terus masukkan phone dalam poket nurse. So tak tahu apa berlaku lepas tu. Whatsapp selepas tu semua masa aku tengah kesakitan. Hahahaha. Kesian Imam kali ni dia tak sempat masuk tengok.

Lepas dah dapat baby, Imam azankan. Aku perasan ketua jururawat masuk, mungkin nak bagi penerangan pasal breastfeeding. Alih-alih sampai bilik tengok aku tengah susukan baby.

"Oh, ok Puan bagi baby susu dulu ya. Nanti dah naik wad, kita jumpa."

Wad alhamdulillah, semua ok, tak ada yang tak ok walaupun wad kelas ketiga. Ada 6 katil dalam satu cubicle. Setiap cubicle ada tandas & tempat mandi sendiri. Kipas atas katil masing-masing. Pepandai la nak adjust nak sejuk ke nak panas. Air kat toilet pun ada yang sejuk, ada yang panas, pilih saja. Air minum pun ada sejuk panas. Waktu melawat, standard lah hospital kerajaan 12pm-2pm dan 5pm-7pm tapi rezeki aku bersalin masa cuti, dapatlah waktu melawat 12pm-7pm.

Dan total semua, dari hari pertama aku duk ulang-alik Hospital Shah Alam, hanya RM13.

Alhamdulillah. Baby ok, aku ok, alhamdulillah, discharge on the next day.



Suka dia ni main acah-acah dengan ibu ya. Alhamdulillah semua ok.

Hamzah Al-Hafidz bin Mohd Nur Imam
2.97 kg (paling berat antara mereka bertiga)
1438H
27 Rejab 1438H (eh sama pulak tahun lahir dengan masa lahir)


****************
TAMAT

****************

No comments: