Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

02 January 2014

Fateh's first homemade solid food, by me!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Last post was published on Oct 11, 2013. And hello new year! Ada orang perasan saya DAH LAMA SANGAT tak update blog. Nah, ini untuk awak dan awak semua. And sorry sebab dah lama tak update.

Pertengahan Disember lepas Fateh masuk wad lagi. Again. Sebab cirit-birit. He is 6 months already and I start to give him solid food. All this while, he only drink mommy's milk *clap clap clap*. Alhamdulillah, MasyaAllah, thank you Allah for grant us lot of rezeki. Alhamdulillah...

We actually already fed him with blended raisins and dates when he was 5 months ++. Sekali dua tiga je rasanya lepas tu stop. Sebab his mom ni tersangatlah malas nya ya ampun nak masak untuk anak sendiri pun malas! Plus, my mom said, just give him Nestum laaa.. awak ada masa ke nak masak untuk dia bagai? *Sigh!*

Rentetan daripada itu, maka kami pun beli lah Nestle Cerelac Rice, as advised by my mom. Unfortunately, he got diarrhea after having it. Lama pula tu diarrhea. Start hari Rabu, sampai ke Jumaat, sampai ke Sabtu.

And this paranoid mommy, terus bawa anak ke hospital on Saturday noon. Mmm, cerita pasal ni dalam next entry lah yea? yea? Boleh laaa...

To cut it short, lepas discaj, my mom jaga Fateh. And she was the one yang masak untuk Fateh. Nasi + kismis. Then, the next week nasi + carrot.

Since today is the first day Fateh go to school with his 'bekal', so this panic mommy lah yang kena masak. Tu lah selama ni mak kauuu yang jaga Fateh, mak kauuuu yang masak, sekarang kau sendiri kena masak untuk anak, padan muka kaoooo.

Excited! Yes! I used this recipe, from Dr Halina's blog, B's Fish Meal (pembaca setia blog Dr Halina ni). So, I bought slice of salmon *mat saleh sangat, kan?*, pumpkin *since I didn't found butternut squah*, and broccoli. What a healthy 'sound', isn't it?


I am afraid Fateh wouldn't like it. So, I made it in small portion.



Renehkan semua bahan bersama susu. Susu ni tak kisah susu apa. Me is using Mommy's milk. Takut Fateh cirit-birit lagi. Takut kalau-kalau dia alergik susu lembu. Better use Mommy's milk.


Dah siap renehkan, sampai semua bahan tu lembut dan senang dikisar, maka kita masukkan dalam food processor / blender. Kisar sampai halus, ikut kesesuaian anak masing-masing. Since Fateh belum ada gigi, jadi saya kisar sampai betul-betul halus.



I put it in this cube. For storing purpose. Nak bagi bekal dia pergi sekolah. And I put aside some untuk bagi dia makan malam tadi.


Dan hasilnya...

..


...


....


.....


......


.......


........

.........

..........

Vallaaa~~



Omnomnomnom~ it's delicious, Mommy! I want some more. 

Sebab suap Fateh sorang-sorang, so tak boleh nak rekod video dia excited makan something new. Dan tak sempat mak dia nak snap gambar hasil akhir, Fateh dah habiskan makanan tu. Siap berebut mangkuk dengan saya. He wants more tapi dah habis. Yang tinggal untuk bawa ke sekolah esoknya.

Ahhh now, selain kena fikir dinner nak masak apa, kena fikir juga nak masak apa untuk Fateh.

It is an interesting journey because I want him to try something new everyday. Let him discover the world. And ya, not to forget 4 days rule, Mommy!

Happy cooking!

p/s: baru dapat info, ada kawan cakap kalau susu ibu dipanaskan akan menghilangkan segala nutrien dalam susu tu. So it's up to you guys macam mana nak adjust semua resepi ni. Happy cooking!



No comments: