Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

08 May 2014

Degree in Housewifing - Kenapa tiba-tiba aku berhenti kerja dulu? - Part 2

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Ahah! Mari kita belajar jadi budak tak skema.

Eh, mak budak tak skema.

Let me be me. Let my blog be my blog.

Macam dalam entri yang ini, aku dah explain 1 sebab ngape aku berenti kat company lama kan?

Tetiba aku macam teringat ada lagi sebab yang agak besar kenapa aku berhenti dari company lama.

Bukan nak memburukkan, tapi nak bagi pendedahan, pengajaran kat kawan-kawan yang baca blog ni, bahawasanya perkara macam ni boleh berlaku.

Bahawasanya.

Tetiba aku jadi skema balik.

Ok, back to the point.

Satu hari tu, team aku kat company lama tu dapat shortlisted dalam satu pertandingan ***2014 (nama pertandingan dirahsiakan). Then, aku tanya boss tu, "nak saya prepare apa-apa tak?" di awal pagi tu.

"Tak apa.. takyah buat apa-apa dulu. Nanti akak settle kan."

Dan aku buat kerja aku yang memang menimbun tu.

Dekat-dekat pukul 5 petang aku dah nak kemas beg nak balik tiba-tiba dia kata, "Nadia nanti tolong akak buat skrip, ye? Ni isi-isi dia, kejap lagi lepas akak solat, akak tengok..."

Deh?

Ok, aku pun on komputer, mula lah menaip.

Aku blur sekejap. Sebab, aku tak pernah ada skrip kalau nak present apa-apa! Isi penting dan keyword, tu je la. Tapi namanya nak buat skrip panjang berjela macam karangan zaman SPM dulu memang tak lah!

Dia siap solat, aku baru siap satu perenggan. Dia baca apa yang aku taip, sudahnya sesi kami jadi sesi dia-cakap-aku-taip.

Aku da tengok-tengok jam. Dah dekat pukul 6. Dia entah ke mana, aku sapa teammate aku, "camne ni? Nadia kena pergi ambil anak ni.."

"Entah." Jawab kawan tu.

"Nadia gi ambik Fateh kejap lah ye?"

Aku turun, husband dah tunggu depan office. "Kita ambik Fateh jap lepas tu kita datang balik. Abang lepak masjid, boleh? Kena siapkan kerja."

Dan lepas ambik Fateh, husband aku lepak kat masjid, aku bawa Fateh naik ke office.

Kalau Fateh pun ada sekali alamatnya 1 yang aku taip, 10 lagi Fateh taip. Apa pun kerja tak jalan, sampai lepas maghrib. Aku minta husband naik atas, minta tolong dia jaga Fateh, dan lepak kat surau office.

Aku janji dengan husband sampai kul 8. Tapi dah 8 lebih, aku lanjut sampai kul 10 malam. Lepas 10 malam husband aku dah mula angin.

"Ni bila nak balik ni? Penting sangat ke anugerah tu sampai tak boleh tunggu esok?"

The thing is, esoknya akak tu cuti.

Dan dia tak mahu lepaskan 'kerja' tu kat aku dan teammate aku je. Dia kalau boleh nak tengok kitorang taip satu-satu apa yang dia cakap.

Haisy. Cannot go la like this.

Kalau setakat kerja aku hanya taip apa dia cakap, why not dia balik rumah dan taip sendiri? Kenapa nak suruh juga kitorang stay back?

Dan, kalau dah tahu nak minta tolong your sub-ordinate, why don't you bagi je kepercayaan untuk kitorang buat esoknya and you pergi lah balik kampung, kan?

Sudahnya, kami balik dekat pukul 1 pagi. Dia pun buat muka sombong je depan husband aku, sikit pun tak minta maaf, Fateh berulang kali menangis kat surau tu sebab mengantuk dan tak selesa, dan haisy, I cannot go lah.

Esoknya, bila GCEO review presentation kitorang, terus kena reject.

Tak ke sia-sia kerja sampai pukul 1 pagi?

Sudahnya aku dan teammate aku buat semula.

Dan hasil kami berdua pada petang tu membanggakan GCEO.

So apa hasil stay up sampai pukul 1 pagi?

Bukan ke pagi tu dia kata nanti akak settle kan?

Dah tu tetibe kami kena stay?

Dan aku nyaris gaduh ngan laki sendiri?





2 comments:

Irma Putri said...

aku akk tgu part demi part.... heheeheh macam best plak bile kita dh dapat keluar dari belenggu tempat yang tak best kan

Nadia Havez said...

Kak Pitta>>
huuu heaven sesangat! hahaha terasa termengumpat lak dlam blog.. huu~