Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

21 August 2015

Fateh Pneumonia, Melor Bronchiolitis

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Bagi sesiapa yang ada tertengok ig & fB aku, mesti terperasan anak-anak aku warded kat DEMC, 5 hari 4 malam. Alhamdulillah petang semalam discharge.

Ada orang tanya, sebab apa masuk wad? Takkan sebab demam dan batuk je?


Sebelum start cerita meh kita kongsi gambar 'peace' dari Fateh. Ye hadirin sekalian, itu cara Fateh buat 'peace' sign.

Fateh dan Melor dua-dua dah batuk lama. Melor sejak pantang lagi. Ye, sejak aku tengah berpantang. Korang jangan nak kondem aku pulak sebab apa lambat bawa anak pergi hospital. Dengar aku cerita ni baik-baik.

Mula-mula Melor batuk-batuk dan bersin. Lepas tu berjangkit ke Fateh. Fateh start bersin-bersin dan batuk. Then Fateh demam. Lepas Fateh demam, berjangkit pula Melor demam. Masa ni aku masih on maternity leave.

Aku jaga sendiri Fateh seminggu sebelum aku masuk kerja. 

Lepas tu start hantar Fateh dan Melor ke taska.

Sepanjang seminggu sebelum aku naik kerja tu, Fateh dah berkali-kali demam on off. 3 hari demam, esok baik 1 hari, pastu demam balik 2-3 hari.

Alhamdulillah Melor hanya demam 1 kali. Risau aku kalau Melor demam. Dia kecik lagi.

Aku pergi Pusrawi pun dah ada nak dekat 5 kali aku rasa sepanjang 1 bulan tu. Dan hampir 2 botol dah PCM Fateh minum habis sebab demam tak berhenti.

Dah check darah kat Pusrawi. Tak ada apa-apa. So doktor anggap viral fever. Doc bagi antibiotik then balik.

Sampai lah Jumaat lepas, aku ambil diorang awal sikit dari taska. Petang tu masa mandikan Melor, aku perasan ada bintik-bintik merah kat badan dia. Aku dah cuak.

Ahad pagi, bintik merah kat badan Melor makin banyak dan aku desak Imam bawa Melor ke hospital. Imam decide ke DEMC sebab Pusrawi ulang-alik pun kang ubat sama dia bagi kat anak-anak. Kebetulan pagi ahad tu badan Fateh panas mendadak. 39.5 degree uolls~

Sampai DEMC, bajet macam nak check Melor je. Sebab Fateh nanti diorang bagi PCM jugak. Malas nak penuhkan peti ais tu dengan PCM je. Adeh la. Tapi entah, Allah gerakkan hati kami untuk check Fateh sekali. Alang-alang dah sampai ke DEMC.

Tak ku sangka sebenarnya penyakit Fateh lebih serius dari Melor.

Lepas jumpa doktor kat emergency DEMC tu, doc bagi neb kat diorang berdua. Dan doc provide solution untuk neb diorang since aku ada portable nebulizer kat rumah. Boleh buat kat rumah, kata Dr. Rao.

Tapi lepas je buat neb tu, doktor tak puas hati dengan bunyi paru-paru Melor. Doktor decide nak admit Melor. Bila check Fateh pula, Fateh pun sama. Doktor kata ada something serious yang dia dengar kat paru-paru Fateh. So both admitted petang ahad tu.



Mulanya minta bilik single. Tapi sebab dah 2 patient warded, dapatlah bilik double, 1 katil untuk 1 patient. Takpe la lagi besar bilik kami dapat. Kih3


See. Hanya divider memisahkan 2 katil ni. Last-last kami bawa 1 lagi katil combine dengan katil sebelah. Jadi katil Super King. Ruang lagi satu tu jadi tempat santai kami anak-beranak. Dah buat macam rumah sendiri.


Malam yang pertama. Fateh baru lepas kena cucuk buat IV line tu. Sian dia. Antibiotik kena masuk kut tangan. Ni tengah tengok TV.



Pagi Isnin yang cerah. Melor masih tidur.


Fateh baru lepas breakfast. Pagi ni nak kena buat X-Ray untuk Fateh.


Fateh tak mau pergi x-ray.

Lepas dah buat x-ray tu, Dr. Vidya sahkan, confirm Fateh kena Pneumonia. Berderau darah aku masa doktor bagitau berita ni. Dah lah aku pernah terbaca blog mommy ni anak dia meninggal sebab Pneumonia. Allah... aku macam nak pitam masa ni.


Sepanjang kat hospital, Fateh sangat banyak meragam. Kena neb pun menangis. Dia terlalu fobia dengan doktor & nurse. Kesian dia. Ada satu kali tu nurse masuk nak tukar cadar je. Dia suruh tutup pintu bilik tu tak bagi nurse masuk. Adoi laaa~




 Melor relaks je. Neb pun pegang sendiri.


 Apa pandang-pandang ha?


 Oleh sebab Fateh asyik meragam, maka Imam belikan Ultraman untuk dia. Seronoklah dia dapat main. Aku rasa dia meragam tu sebab bosan. Mainan tak ada. Mana laa aku nak expect budak-budak ni masuk wad. Tak terfikir nak bawa mainan Fateh.



 Khusyuk main Ultraman.


Dapat spent masa lebih sikit dengan budak cekodok bulat ni.


 Baru lepas menyusu & neb, beberapa saat lepas tu tertidur sendiri.


 Ya, Melor memang dah pandai meniarap sekarang.


 Ni baru lepas menangis sebab sakit buka IV line tu. Nampak tangan dia dah bengkak. Nak buat camane.. awak tak sihat nak..


Fateh kena pneumonia, Melor kena bronchiolitis. So Melor hanya ambil antibiotik makan. Fateh ada 2 jenis antibiotik kena ambil. Doktor kata kuman yang menyerang Fateh sangat kuat, sampai result darah tunjuk sel darah putih Fateh agak tinggi.

Kami decide untuk ambil vaksin pneumococcal untuk diorang berdua. Tak kisah la mahal ke apa ke, duit boleh dicari. Anak-anak tak ada ganti.

So mommies, kalau anak korang dah batuk, selsema, demam untuk jangka masa yang lama, tolong laaa.. tolong laaa jangan berlengah. Janganlah pergi klinik @ hospital yang sama korang check sebelum ni. Hak kita untuk dapatkan second opinion. Dah banyak kes, in fact kawan Imam sendiri, anak kawan tu dah setahun dalam wad paediatrik HKL. Sebab duk demam and batuk on off, last-last terus bawa ke HKL rupa-rupanya ada jangkitan paru-paru yang teruk.

 Thanks untuk Dr. Vidya dan staf-staf DEMC yang sangat baik hati melayan kami 5 hari 4 malam menginap di sana. Staff Nurse Jimi yang selalu kena tendang dan kena pukul dengan Fateh masa bagi neb, maafkan saya. Dan Melor, memang dapat perhatian ramai. Jadi retiss anak ai uolls~ gahahaha~!

Aku dan Imam? Tak cukup rehat ni weh tiap-tiap malam tidur lambat anak-anak bergilir-gilir merengek ya ampun penatnya Allah je yang tahu.

Jangan tanya aku bila pula plan number 3.

*pengsan*






2 comments:

noorliana zamri said...

anak ana haritu ayik demam dan kena tahan wad sebab dapat pneumonia,anak ana selalu je demam,tapi sekarang setiap hari ana amalkan buat sup tumis bawang putih dengan halia,elok untuk kesihatan..

Nadia Havez said...

noorliana >> sup tumis bawang putih & halia? menarik petua tu. nanti nadia try, thanks ana! ^_^