Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

23 January 2015

Kesempurnaan dalam Rumahtangga

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Ikan di laut, asam di darat, dalam periuk bikin muafakat.

Ni dah tak ada mood lah tu nak karang entri serius-serius.

Camni lah ek. Sebenarnya aku nak cakap pasal apa yang aku pos kat instagram semalam (@nadiafitrihavez). Tentang buku Kopi O Tanpa Gula. Tentang asam garam rumahtangga.

Aku faham, aku kahwin pun belum sampai 3tahun. Orang kata, masih mentah, masih dalam mood honeymoon, masih segalanya indah. Jadi macam tak layak nak kupas isu rumahtangga.

Belum masuk fasa ketegangan, duit anak nak masuk sekolah tak cukup, handle anak ramai, umur makin meningkat, penyakit makin banyak datang, kegawatan ekonomi. Tapi, yelah, sebagai orang yang baru setahun jagung ni, aku cuba catatkan kat sini, apa yang patut aku buat dan tak patut aku buat. Supaya jadi pedoman untuk aku juga di masa hadapan.

Dulu kan, dulu lah eh. Aku akui lah, aku memang banyak boyfriend. Bersilih ganti. Adik-adik sila jangan tiru perangai ahkak ni. Sila mahalkan diri anda. Memanglah dulu aku jahil. Aku rasa macam aku tak cukup kasih sayang. Bahahah! Sampai perlu mencari kasih sayang pada orang lain.

Nonsense.

Aku pun tak tahu apa yang aku cari masa tu. Dari setiap orang tu, ada je yang tak kena di mata aku. Yang dia ni mengongkong sangatlah, yang tu tak reti nak faham lah, yang nun perangai pelik lah. Apa yang aku cari, aku pun tak tahu.

Senang cerita, sebenarnya aku belum layak bercinta masa tu. Memang aku serius. Memang konon rancang sampai nak kahwin tapi aku sentiasa mencari kesalahan.

Sampailah satu masa, sorang kawan aku tegur, dia kata camni,
"Sampai bila kau asyik tak puas hati dengan orang? Bila kau jumpa satu salah dia, kau buang dia, cari lain. Lepas tu, yang baru tu pun ada perangai yang kau tak berkenan, kau cari lain juga. Sampai bila?"

Dan masa tu aku mula sedar, tak kan aku jumpa kesempurnaan pada seseorang. Yang penting, macam mana aku sesuaikan diri aku dengan orang tu. Macam jigsaw puzzle. Fit in. Suit.

Tapi masa tu aku fikir, takkan aku terus nak whoossshhh end up dengan pilihan yang satu tu je? Sedangkan aku ada hak untuk memilih.

Sebenarnya, aku belum layak bercinta masa tu. Tu je point dia. Elok lagi bercinta lepas kahwin.

So bila aku dah cuba terima kekurangan orang lain, dah serius dah ni, aku pula ditinggalkan. Hahaha.. tu namanya balasan. Padan muka. Tu bawa diri sampai London dengan Paris tu. Oh please lah. Kebetulan je tarikh pergi London tu lepas aku putus chenta. Kebetulannn jeee...

Eh sepatutnya entri yang ni serius. Entah ke mana aku melalut dah ni.

Jadi bila aku kahwin dengan suami aku ni, aku cuba lah nak buang perasaan 'mencari kesempurnaan' tu. Sebab hakikatnya tak ada sesiapa pun yang sempurna. Percayalah. Walaupun kau  nampak dia ada dua mata, dua telinga, satu hidung, satu mulut, tapi kau takkan pernah tahu, dia sebenarnya malas mandi pagi.. atau dia ni jenis makan banyak kali.. atau dia ni suka cakap kuat-kuat.. atau dia ni jenis berjalan aje keje. (Apsal semua contoh tu macam perangai aku je? Bahahhah!)

Tapi bila dah kahwin, kena ada give and take. Komunikasi tu sangat teramat sangat penting.

Jap ada kerja sikit. Sat gi sambung.


**********

Ok, mana tadi? Give and take eh?

Yelah kan. Kau dan pasangan kau, dari dua dunia yang berbeza. Dua dunia kita berbeza. Kadang-kadang benda simple pun boleh jadi gaduh.

Contoh lah ye,

Kau jenis check poket seluar, poket baju, sebelum masukkan dalam mesin basuh. Tapi pasangan kau tak. Pasangan kau jenis masukkan aje semua dalam mesin basuh lepas tu nanti dah habis basuh mula lah tangan terkuis-kuis baju yang terkena serpihan tisu yang tertinggal dalam poket.

Kau pun apa lagi naik hangin lah kan sebab habis rosak baju kurung kesayangan kau terkena habuk tisu tu.

Rileks. benda simple camni tak payah lah nak hangin sangat kan. Bukan benda tak boleh nak selesaikan pun. Gi je la ambil roller yang menghilangkan dust tu, roll je kat baju yang terkena habuk tu. Kan senang. Benda boleh setel, takyah gaduh weh!

Pastu bila marah kau dah reda sikit, kau cakap elok-elok kat pasangan, "Abang/Ayang, sebelum basuh check poket dulu ye. Nanti habis semua baju kena tisu." Ingat ye, cakap elok-elok. Tak yah nak tinggi suara sangat kau bukan nak bagi announcement kat perhimpunan pelajar. Korang berdua/bertiga/berempat je kat dalam rumah tu cakap bisik pun boleh dengar.

(Perhatian: Kes ini tak pernah jadi kat aku.)

Dalam kes aku, baju kesayangan aku pernah terluntur warna sebab encik suami tersayang belum tahu nak asing mana baju yang luntur, mana yang tak (sekarang dah expert, don't worry! Hahah!)

Imagine eh, baju terkena habuk tisu boleh lagi nak selesaikan. Baju kena warna luntur? Menangis mak! Tapi.. aku tak boleh nak marah.

Aku tarik nafas dalam-dalam. Rileks dulu. Aku fikir positif. Dia dah sangat baik sebab tolong aku buat kerja rumah. Bukan dia sengaja. Dia tak tahu. Kalau aku tak bagitau, macam mana dia nak tahu?

As simple as that.

Jadi,

Dalam rumahtangga, tak ada yang sempurna. Kalau kau rasa ada benda yang kau tak puas hati dengan dia, luahkan. Luahkan secara elok. Masa tengah rileks-rileks kat taman ke (amboi time bercinta rajen lak gi taman. Dah kahwin ni taman pun takmo jejak?).

Lagi satu pada aku lah ek, sebagai isteri lah, kita memang kena banyak beralah. Sebab ego lelaki ni sangat tinggi. Kalau dia ego, kau pun ego, sampai bila pun tak ke mana. Pada aku, biar kan dulu, nanti dah reda baru kita slow talk. Tak guna bercakap dengan orang yang tengah marah. Serius. Anggaplah orang tengah marah tu tengah kena dirasuk syaitonirrojimmm. Kau baca sikit ayat Kursi puhh puhh kat dia. Hehe.

Well, aku pun banyak lagi benda nak belajar. Aku sendiri pun ada angin aku. Aku pun bukanlah isteri yang sempurna. Aku pun kadang-kadang termarah, terhangin, ter ter ter semua lah ter. Tapi 2 3 saat je lepas tu ok dah. Hahah!

As long kau redha, dia pun redha, insyaAllah, teruslah berjalan berdua berpimpinan tangan cewah! Kalau ada masalah, try duduk satu sudut, fikir semula saat manis sama-sama. Saat susah senang jatuh bangun sama-sama. You always be with me thru thick or thin hahah!

Pergilah bercuti. Kalau tak mampu, pergi Aeon Big shopping groceries berdua sahaja (tanpa anak-anak) pun dah cukup membahagiakan.

Tak ada yang sempurna di mata kita. Kalau rasa macam perasaan cinta tu dah berkurang, semarakkan balik. Macam mana? Kau dan dia sendiri yang tahu. Ikut cara dan kemampuan masing-masing.

Aku doakan kes penceraian dalam Malaysia ni menurun. Tak syok rr. Sian anak-anak. Aku pun seriau fikir kalau benda tu jadi, nauzubillahiminzalik! Semoga Allah pelihara kita semua dari segala malapetaka dan tipu daya syaitonirrojimm.

Aminn!

1 comment:

Cik Puan Tqah said...

thumbs up..like.. betul u cakap..jp nk follow ig :P