Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

19 January 2015

PD : Latest Update Baby Y/M

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Tipuuu je Nadia ni. Hari tu kata nak sentiasa update perkembangan 2nd pregnancy ni. Tapi tak pun. Tipuuu je lebih. Konon nak sentiasa ingat apa yang berlaku lah konon. Thanks kepada mereka yang masih sudi singgah di blog yang jarang yang hamat berupdate ni.

Sekarang dah masuk 24 minggu mengandung. Pregnant kali ni cabaran hebat nye yang hamat. Mari kita point kan satu-satu supaya menjadi kenangan di hari tua. Nanti tau lah.. oo masa 2nd baby, camni camni camni. So anak-anak pun boleh tahu apa yang mak dia rasa. :D

1. Asthma
Masih lagi belum pulih sepenuhnya. Tapi tak seteruk 1st trimester hari tu. Cepat penat, bila penat sangat, mula lah tercungap-cungap.. lepas tu mula lah cik asthma kita pun sampai. Sudahnya, lepas sampai rumah memang tak mampu buat apa-apa. Duduk je lah. Tak daya masak makan malam. Asyik beli lauk je lately.

2. Sakit belakang
Tak tahu lah apa kena kali ni, makin menjadi-jadi sakit belakang. Tahap tak boleh bangun. Tahap kena mengerang, mengalir air mata. Rasanya lagi sakit kat belakang ni dari sakit contraction. Haha. Nampak tak hiperbola di situ?

3. Sakit tulang pinggul
Macam berselisih antara tulang! Ya Rabbi, hanya Allah yang tahu betapa sakitnya antara tulang pinggul, macam diorang sesama diorang greekkk grekkk grekk saling berselisih. Allahuakbar. Memang istighfar panjang laaa kalau tetibe datang rasa terkehel kat tulang pinggul ni.

4. Berat badan
Pre-pregnancy aku berjaya turunkan berat badan sampai 51kg dan berat tu maintain sampai aku masuk wad sebab asthma. Masa tu naik sikit 53kg. Lepas keluar wad (seminggu lebih dalam wad) naik sampai 57kg! Dan hari ni, 24 minggu, berat dah capai 64kg. Tahniah. Tu yang kena review blood pressure selang 2 hari sekarang ni. Takut kena high blood pressure. Tapi alhamdulillah so far blood pressure aku maintain. Berat je sesaje nak naik bebanyak. Hehe.

5. Gender baby?
Scan masa 19w hari tu kat KK. Doktor kata macam ehemm ehemmm. Tapi masih belum confirm. Tunggu lah 27 Januari ni insyaAllah scan lagi. Kita tengok sama-sama. Hehe. Kali ni excited lak nak tahu gender. Masa mengandungkan Fateh dulu, tak kisah pun gender apa.

6. Nama
Dah ada dah nama pilihan hati. For both boy & girl. Jalan selamat. Hehe. Tapi tu la, tak tahulah nanti masa nak register nama, apa yang terkeluar kan. Orang kata lain di mulut, lain di hati, lain yang ditulis tangan.

7. Booking bersalin
Hari tu aku tetibe rasa macam nak bersalin kat hospital swasta. Bukan apa, Fateh masih kecil. Walaupun dah wean off (eh aku tak cerita lagi full story wean off), tapi dia still 'menempel' kat aku masa nak tidur. So kalau bersalin kat swasta, at least aku boleh request single bed. Fateh & Imam boleh join tidur dengan aku sekali. Tapi kira-kira bajet, lepas baby lahir, nak masuk rumah baru lagi, so tak apalah. PPUKM pun ok walaupun tak ada single bed. Sigh. Ada, tapi UKMSC sajoh, Tak mampu ai.

Lain-lain, hurm, tak ada apa yang istimewa sangat. Life still go on macam biasa. Cuma kali ni memang tak larat nak masak, tak larat segala-galanya. Nak bergerak pun payah. Kalah penguin. Semuanya sebab sakit kat tulang pinggul tu. :(

Semoga Allah permudahkan urusanku, urusan keluargaku, dan mempermudahkan perjalananku membawa seorang lagi khalifah ke bumi ini. Amiinnn.

1 comment:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak.. semoga dipermudahkan segalanya. bestnya, saya pun excited sama baca ni..