Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

15 August 2010

Nikmat ditarik

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hari ke-5 bulan Ramadhan. masih di awal ramadhan. rasa macam bulan ramadhan tahun ni sangat banyak dugaan datang. rasa betul-betul teruji. tiba-tiba teringat pula lagu in-team, damba kasih.

"semakin cuba ku dekati, semakin kuat pula Kau mendugai aku.."


tapi walaupun macam-macam ujian datang, pada i, semua tu nak tambah kecekalan hati kita, ketabahan hati kita. positif positif. hari pertama, ok lagi. masuk hari kedua, dah rasa tak sedap badan. macam orang tak pernah puasa! masya-Allah, dengan rasa tekak loya, kepala pening dan rasa berat. masa tu tak ada lain, istighfar banyak-banyak. dah terasa nak termuntah masa tu. pujuk hati, sabar nadia.

hari ketiga, pagi-pagi kena sengat tebuan. datang dari mana entah tebuan tu. sengat di kaki. ya Allah, mengalir air mata menahan sakit. menjerit i menyebut nama Allah, berulang-ulang kali. teringat kata seorang sahabat dulu,
"ni lah manusia, bila sakit baru nak ingat Allah."

sahabat, kata-katamu itu sangat memberi kesan mendalam.
daddy co0L kata, tak perlu ambil injection di hospital. so, i dengan selamba pergi kerja. few hours later, tangan dah start kebas, mata berair, badan jadi lemah, kepala pening, jalan dah terhuyung-hayang. so, bagitau boss, boss suruh pergi klinik, "sekarang jugak!" ok. baik.

pergi ke klinik idzham seorang diri.

doktor bagi injection dan pesan, "nanti muka awak akan bengkak-bengkak. saya bagi ubat alergi, ok?"

masa tu relax lagi. sempat lagi buat kerja lepas balik dari klinik walaupun dapat MC. sampai boss sound, "ni bila nak balik?"

eh eh. macam menghalau. hahahaha. tak tak. sorriii bos. ^_^

bila mata dah start membengkak, tangan menggigil, terpaksalah pulang juga ke rumah. tak boleh drive. nasib baik sahabat-sahabat se'office' yang baik hati tolong hantarkan ke rumah. waktu lunch. eh. bulan puasa, waktu lunch? err, waktu rehat ye tuan-tuan dan puan-puan. sampai rumah, terus tidur sebab dah terhuyung-hayang sangat, bangkit pukul 6petang. -_-"

hari ke-4 pula. ni paling dahsyat. tengah sujud, rakaat pertama solat subuh, terlupa bacaan semasa sujud. aduhhh~ nasib baik sujud tu bukan rukun qauli. ni betul-betul Allah bagi kesedaran, yang Dia boleh tarik nikmat kita bila-bila masa.

"bagaimanakah nantinya, jika berhadapan dengan-Mu,
sudikah kau menerima hamba-Mu yang hina ini...

andainya dihitung amalanku
belum pasti dapat kuhampiri gerbang syurga-Mu"


muhasabah diri, mensuci hati di bulan ramadhan. moga istiqamah hendaknya.

(T___T) ampuni aku...

No comments: