Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

24 August 2010

Susah Payah

:: Bismillahirrahmanirrahim ::In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ni sebenarnya tajuk hot chat hot fm semalam kalau tak silap. semalam eh? entah. sejak kerja ni dah lupa hari daa... mana ke tidaknya, hari-hari kerja termasuk sabtu ahad, so dah tak ingat hari ni hari apa. tapi i masih ingat, kita masih di bulan puasa. thee~

kalau bulan puasa pun tak ingat.... urmm~ itu sengaja tak ingat namanya.. ^_^

cakap tentang susah payah ni, ada satu cerita sadis yang hendak paksa u olls~ baca. so, sila sediakan sekotak tisu di sebelah anda. ye, saya takut air mata anda akan mengalir ke atas keyboard dan seterusnya mengakibatkan renjatan elektrik ke atas jari-jemari anda. orang bulan-bulan puasa ni jari luka sebab mercun, u olls~ sebab kena letrik pula.. -_-" eh eh, jangan mendoakan yang tak baik... tak tak... harap kita semua sihat sejahtera hendaknya, insyaAllah...

kejadian ni berlaku around 12 tahun lepas. hah, congak-congak. umur i berapa masa tu? u olls~? masa tu umur i 11tahun, darjah5.

alkisah ni berlaku masa dunia tengah kecoh-kecoh pasal Piala Dunia. France'98. kejadian berlaku start macam mana, i pun tak ingat dah. yang pasti, i tak boleh bergerak selama hampir 2bulan. it means, kaki i lemah, asal nak berdiri je jatuh.

pergi hospital. mula-mula doc kata terlebih dos ubat. sebab at the moment, i kena serang asthma. hot mommY bagi i ubat asthma, serentak dengan ubat batuk and macam-macam ubat lagi. yelah, anak sakit wo0o. plus malam tu kena pergi hospital, amik gas untuk budak-budak asthma. masa tu i baru 11tahun, ok? so, budak-budaklah kan?

tiba-tiba nak pergi sekolah kot, kaki tak boleh gerak. i rasa berat sangat, sampai i menangis. masa tu, daddy co0L tak ada. he is somewhere, outstation, bukan di malaysia. hot mommy yang bawa i ke sana sini, jumpa doktor sana sini. kesian ibu. berapa banyak duit yang dihabiskan untuk mengubat i. hot mommy bukan pandai drive pun. so, kami pergi berubat sana sini naik teksi. since condition i masa tu tak membenarkan i naik bas.

i ingat lagi, nak ke mana-mana, hot mommy akan papah i. sungguh, beliau ibu terbaik! dengan nak menyara family, bawa i berubat.

i kena jumpa doktor kat HUKM regularly, bahagian pediatrik. ada la rawatan-rawatan yang i kena buat. di samping tu, mana saja hot mommy dengar ustaz-ustaz yang boleh buat rawatan tradisional, hot mommy akan bawa i.

papah i.

masa mula-mula tak boleh berjalan tu, nak pergi ambil wudhu' pun tak boleh. hot mommy yang amikkan wudhu' untuk i. i solat dalam keadaan duduk, kaki melunjur. sepanjang waktu tu, i hanya berbaring kat ruang tamu, hot mommy ambilkan makanan, tiap masa urut-urut kaki i, dalam masa yang sama she still working! menjahit.

mandi lagi payah. bayangkanlah, tak boleh bergerak. macam mana ibu nak mandikan i? papah i ke bilik air.

dan sepanjang 2 bulan terlantar tu, i ada perangai pelik. i tak boleh makan makanan lain selain ikan sembilang berlada untuk lunch, dan nasi goreng yang dibeli di kedai pakchu *dekat-dekat dengan rumah* untuk dinner. kalau makanan lain, mesti i akan muntah balik. pelik kan?

masa berubat cara tradisional, makcik tu kata i terkena buatan orang. betul ke tidak, wallahualam. tapi i kena pergi rumah makcik tu 3kali seminggu untuk berubat. alhamdulillah, lama-lama i beransur pulih. 2 bulan tak datang sekolah! around august until october.

sepanjang 2 bulan tu, ibu sentiasa papah i. umur 11tahun, badan i tak jauh beza pun dari sekarang, ok. bayangkan. dengan perangai-perangai pelik i, ibu kena layan. dengan bersengkang mata sara family lagi...

lepas i dah beransur pulih, going back to school. first few weeks ibu hantar sendiri, naik teksi! papah i naik ke kelas. kelas i kat tingkat 1 masa tu. dengan beg yang beratnya minta ampun. balik sekolah, ibu dah tunggu, dengan teksi.

sungguh i tak tau nak cakap macam mana keadaan masa tu. engineer tupperware dan eno wutta wutta pun kecil lagi. engineer tupperware umur 8tahun, eno wutta wutta 3tahun.

sedih bila teringat balik zaman tu. ibu tak pernah jemu cari, tanya sana-sini tempat berubat terbaik untuk pulihkan i. di samping jumpa doktor di hospital.

T___T menjaga anak yang lumpuh separuh badan, mencari penawar untuk anaknya, ibu tak pernah putus asa.

so, i tak boleh putus asa kalau hanya setakat dugaan hidup yang tak seberapa.

"kita hidup ni ada banyak pilihan, nadia. pilihlah yang mana kita nak. lepas memilih, laluilah apa sahaja jalan di hadapan pilihan tu, jangan toleh ke belakang. sabar dengan apa yang ada, kuatkan hati untuk tempuh semua dugaan atas jalan yang kita pilih..." -Sovia Deni Masri, 2003.


she is a great woman!

5 comments:

rohanazainal said...

nadia! wargh.. sungguh berduga anda.. macam2 dugaan da anda tempuhi.. hurm.. go ladies! chill (^^)v

mahira oya said...

dugaan...kene tempuh jugak..

Anonymous said...

hampir menitis airmata

Aqma eUcaLypTus GurL said...

tbe2 teringat time ma mula2 sakit. masa tuh umur 11 tahun jugak. nti nk cerita gak lah kat blog. u r my inspiration. hehehe.

Nadia Havez said...

ana>>
huu~ alhamdulillah, mampu tabah setakat ni :)

mahira_oya>>
yupp~ definitely ^_^

anonymous>>
:)

aqma>>
uhueww~ inspiration? terharuuu~ T__T