Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

25 March 2011

Saga FL (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

dear readers~ hello hye! eh, assalamualaikum ^_^ uolls~ semua sihat? dah lama i tak menceceh panjang-panjang kat blog ni kan. uolls~ rindu i tak? ok, sila tekup muka dengan kuali dan sorok dalam bilik, nadia. sungguh tak malu bertanya begitu. thee~

uolls~ ingat tak last entri i ada tanya pasal ur opinion tentang Saga FL. oh, sila scroll ke bawah. setelah mengsurvey dari pelbagai sudut, dengan ini i mengumumkan....








i tak jadi lah beli Saga FL tu. ekekek~ so kepada sesiapa yang minta i bawa ronda-ronda KL naik FL tu, minta maaf sangat ye. i boleh bawa round naik my shomell tu je... sang kancil :P



sebab paling utama adalah, tadi tertengok tv, pasal pembelian kereta. antara tips nya,

ansuran bulanan kereta tu mestilah maksima dalam 12% dari gaji bulanan. so bila mencongak darab dan bahagi, i hanya mampu pay RM227.88 per month sahaja untuk installment kereta.

selayaknya viva atau kancil sajoh~

dengan ini, i terus padamkan niat nak beli kereta baru, bersyukur saja dengan sang kancil tu walaupun dah berniat nak bagi kancil tu untuk engineer tupperware. minta maaflah ye engineer tupperware, i tunda dulu pemberian sang kancil tu ye.


ikutkan nafsu, nak aje beli FL tu. tapi kena beringat, nanti i kena ikat perut lebih-lebih, berhutang sana sini, tak ada simpanan, kan susah. banyak lagi yang i nak capai. jadi tak usah terburu-buru.

selagi boleh digunakan, gunakanlah sang kancil tu kan. tak mahulah konsep biar papa asal bergaya. walaupun hati meronta-ronta tengok kawan-kawan beli kereta yang lebih besar, baru dan cantik, tapi tak apa. ukur baju di badan sendiri kata peribahasa.

sang kancil tu dah banyak berbakti. i sayang dia. heheh~ so i akan jaga dia baik-baik dan berikan kasih sayang terulung untuk dia.



cuma...



sekarang i geram nak beli rumah. tak salahkan? 30% dari gaji bulanan, maknanya RM569.70 ansuran pinjaman perumahan. ermm... maksimum RM200,000 termasuk interest untuk tempoh 30 tahun. so i hanya mampu beli rumah yang berharga RM150,000 ke bawah saja. kat KL mana ada rumah harga gitu kan? apartment pun RM200k.




ok, niat beli rumah pula terpadam...



-_-"


apa ke susah sangat nak miliki aset kat malaysia ni. ni belum list down budget menikah dan walimatul urus lagi ni.....
#_#

6 comments:

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

dah ada rumah teres rm1.8 kat KL =_=

menangislaa nak beli rumah kat KL nih

Nadia Havez said...

hanin::
hanin, rm1.8 tu, means RM1.8million kan? bukan rm1.80 kan? *pengsan kejap*

ain said...

mmg susah nak miliki aset dgn m'sia ni.kos hidup tnggi sgt.gaji pon xbdasarkan kos hidup skrg.

tetibe kesian kt diri sndiri.hehehe

Nadia Havez said...

ain::
simpati dengan kita semua.. dengar kata, lepas je govt umum skim rumah pertama tu, harga umh terus melonjak.. pffttt~

ain said...

macam tu pulak.ish3.rumah flat biasa pon mahal sekarang ni.tak tahu la.

Nadia Havez said...

ain::
yup~ teruk kan.. mari kita ramai2 buat umh kat kg.. hihi~ ^_^