Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

17 October 2010

Muka Cantik Berseri dengan Fair and Lovely

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

mode: dengar lagu 'More Than Words', dengan guitar dipetik by Irma Havez. oh oh, dia sudah mula pandai memetik gitar. i boleh request macam-macam lagu sekarang. dan i juga boleh turut sama 'menyumbangkan' suara. aktiviti hujung minggu.

baru tadi call engineer tupperware. saja nak bagi dia jealouss~ sebab kami (i and eno wutta wutta) mampu buat satu small band di rumah. tanpa mengganggu jiran tetangga, sebab hanya guna gitar kapak *ke kapok? ke kopak?* warisan dari daddy co0L. oh, seronok.

i: i seronok. nanti i boleh berjimat masa wedding ceremony i!

engineer tupperware: apsal lak?

i: yelah, i got small band here. eno main gitar, u nyanyi. wahah! jimat wedding i!

kekekekeke. ketawa kami bertiga.

nyanyi lagu maher zain. ok? complete 1 album. bahah!

tak boleh 1 album, i nak lagu for the rest of my life.


***********************

hari tu ada kawan tanya, "macam mana nak hilangkan jerawat kat muka ye?"

kalau tanya my daddy do0L, senang je jawapan dia, "guna kertas pasir. pilihlah gred mana nak. sapu kat muka tu." oh my my. tu lah jawapan daddy co0L masa muka i penuh jerawat, musim-musim sekolah menengah dulu.

masa tu muka i memang teruk wo0o. sampai kalau jumpa nenek, nenek tak mau cium i. dia kata,
"muka bergerutu, macam mana nak cium?"
sedih.

muka i start naik jerawat lepas pakai pencuci muka clean & clear. masa tu i form 2. i memang x sesuaiisss pakai pencuci muka. tapi, biasalah, jiwa remaja. rasa nak try. padahal masa tu kulit dah licin tulus mulus.

then, i tukar hazeline oil control. dah kurang sikit jerawat. tapi still naik jerawatnya. i sampai nak ambil gambar pun, cuba pose angle *eh, angle ke angel. ah, mana-manalah* yang mampu menyorok jerawat. amat memalukan.

naik matrikulasi, i pakai oxy. 1 set. sebab pakai hazeline oil control still tak boleh jalan. jerawat still naik turun, plus parut-parut lagi. eyuueeeww...

pakai oxy, rasa macam kulit kena hakis. erkk~ tapi i teruskan juga until tahun4 kat utm. masa tu dah berkuranglah jerawat.

tapi i rasa sebenarnya yang buat kulit i jadi ok balik is, facial treatment. i pernah buat masa final year kat utm dulu. dua minggu sekali kena pergi. dalam 4bulan ulang macam tu. ok, i dapat rasa perubahannya. siap orang tu bagi pencuci muka dia yang berasaskan tumbuhan. 6bulan i guna facial cleanser tu, sampai habis belajar and alhamdulillah, now dah tak ada masalah jerawat yang melampau. sebulan sekali je naik jerawat. tu pun time 'cuti'. heheh.

sekarang ni, dah tak ada pakai apa-apa pencuci muka. cuma kalau muka dah naik berminyak sikit, mulalah lari ke tandas, sabun. dengan sabun mandi. hahah. serius. sabun mandi i Lux yang warna putih tu.

ni jerawat naik sebijik kat pipi. alahai, saja nak bagi penyeri sikitlah tu. nak manja-manja dengan i pulak jerawat ni. i letak ubat gigi. ni daddy co0L yang suruh. nanti dia kecut sendiri. tangan jangan gatal nak picit. lagipun, i tak tau kenapa sekarang i tak boleh nak picit jerawat. kulit tu macam anjal. eh eh. ayat macam iklan Loreal. 7 tanda penuaan blablabla. baguslah camtu. tak ada lah tinggalkan parut.

cuma masalah i sekarang ni, white head dekat nose ni. melampaulah pula banyaknya sekarang ni. -_-" ada sesiapa ada suggestion untuk handle white head ni?

tapi, satu benda yang i baru nak praktikkan *padahal zaman kecik-kecik dulu ustazah dah banyak kali pesan*. pencuci muka yang terbaik adalah wudhu'. satu hari, 5 kali berwudhu'. sekali berwudhu', 3 kali basuh muka. so kita basuh muka 15 kali sehari dengan wudhu' sahaja. tu baru solat wajib, solat sunat lagi? setiap anggota wudhu' yang kita ambil tu, ada niat dia, selain niat wudhu'. ustazah dulu pesan, niat yang elok-elok. hayati wudhu' kita tu. ingat solat ke kena khusyu'? wudhu' pun perlu penghayatan wo0o.

so, jagailah dan syukurilah...

^_~

3 comments:

Anonymous said...

pas kawen lgla kene jaga....u siapa y bergelar suamimu (^^,) - bayau

sang kamen said...

jahat sungguh nenek u .. nak cium pun kene pilih kasih hak hak hak!!!

Nadia Havez said...

bayau::
ya, insyaAllah..

kamen::
hahahaha beliau tidak jahat.. beliau perli dengan nada kias.. hahhaaha~ weh, ym ko ada virus eh~