Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

05 October 2010

Peperiksaan Masa Remaja (Part 2 )

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


mode: sit for PMR. walhal eno wutta wutta yang exam. hahah. sangat teruja melihat kesungguhan eno wutta wutta study sampai i tidur, dia study... i study, dia tidur. eh eh. apsal i pula yang study?

dulu masa zaman sekolah menengah kebangsaan puteri wilayah, i teramat sangatlah rajin. kami dulu teramatlah selalu ada kelas tambahan. masa form 3, sekolah pagi. then petang tu sure ada kelas tambahan untuk calon PMR. biasa dalam pukul 4 petang baru balik rumah. seronok balik lambat sebab tak payah berebut-rebut naik LRT dengan orang yang balik kerja, dan student convent bukit nanas or st john. urghh!

subjek yang i paling minat, haruslah SEJARAH! apsal? tak caya? tapi i minat sejarah masa form 3 aje. sebab cikgu tu mengajar best, sangat! sesiapa budak SMKPW batch 2000-2002 mesti kenal cikgu Wan Ahmad Zamri. serius masa tu rasa macam sejarah tu dalam tangan je. cikgu tu mengajar tak bawa masuk buku teks pun. masuk je kelas, terus dia pum pang pum pang bercerita tentang sejarah. dah lah sejarah form 3 agak bosan -_-" tapi gaya cikgu tu mengajar buat kami semua tak ngantuk langsung. inilah first time ever i baca buku teks sejarah dengan lancar sebab apa yang cikgu tu ceritakan boleh terbayang di fikiran. dan i dapat markah 90 and above untuk subjek sejarah tiap kali exam form 3 ni. hahah!

lagi, i suka subjek kemahiran hidup. tah. bes! i paling suka part kena buat wiring. hahah. padahal ambil Ekonomi Rumahtangga wo0o tapi teramat sangatlah malas nak menjahit dan memasak (nasib baik memasak tu sekarang dah jadi hobi). kalau masuk bengkel elektrik je, haaa~ i tersangat suka, dan rasa macam nak tolong satu kelas buat wiring, pateri, sambung-sambung wayar tu. seronok!

lagi subjek yang i suka, GEOGRAFI! i rasa pengetahuan am i sangat mantap masa tu. sekarang bila i ajar eno wutta wutta, jurang apa yang paling dalam di dunia, dia tak boleh jawab. bila i check balik syllabus dia, oh, tak sama macam zaman i. banyak sangat ilmu alam yang dah dibuang. sangat tak patut bila sukatan pelajaran hanya fokus pada malaysia dan benda ni akan membuatkan student malaysia jakun kalau diorang pergi oversea. serius! tak semua orang berpeluang tengok negara orang lain. through this subject lah, malaysian got to know what they have in other continent kan...

masa sekolah rendah dulu, i punya english teramat sangatlah teruk. i pernah terbaca karangan i masa UPSR, aduhhh, tak daya nak gelak. i tak dapat bayangkan macam mana teacher i nak marking kertas english i dulu -_-" mesti tahan gelak + marah + tak tau nak tolong macam mana budak ni supaya at least boleh bagi dia C. then, i takut masa PMR pun i got B for my english. but daddy co0L said, rajin-rajin buat karangan, dan minta tolong teacher check. i ask my english teacher at that time, Mrs Foo, untuk tambah kerja dia dengan check my karangan yang i buat sendiri TIAP-TIAP MALAM DI RUMAH. daddy co0L akan pilih satu tajuk dan i start to write. pagi-pagi i akan hantar karangan i untuk Mrs Foo check, before bell rang, Mrs Foo akan pulangkan karangan i yang dia dah check. i learn from mistakes. eh eh. learn ke learned ek? hahah~ tu lah, dah sangat lama tak guna english. i also learn english by listening and reading lyrics. masa tu britney spears, westlife, BSB tersangatlah famous. so i listen to their songs and search for the lyric, i read, and cari makna every words. hahah! daripada teknik ni, i belajar cara nak strukturkan ayat. it works! eh, ke it's work? hahahaha.

subjek-subjek macam bahasa melayu dan pendidikan islam tu, i dah kira ok lah. tiap kali exam pun got 85 above. alhamdulillah. sains and math, favourite. yakin boleh score.

so lengkap 8 subjek. semua rasa macam boleh score je. hahah.

tapi.... masa keluar result, i menangis.

sebab? i got 7A 1B. dan subjek yang B tu, pendidikan islam. subjek yang i paling confident. huh! mulalah terbayang segala macam dosa, kenapa macam ni. member-member semua pun tak percaya. macam mana nadia boleh B dalam subjek pendidikan islam?

ustazah2 semua tak percaya because i always got 90 and above for this subject. PK HEM apa lagi, direct suruh i pergi re-check. i pun pergi Jabatan Pendidikan KL. re-check. and alhamdulillah, lepas re-check, dapat keputusan sebenar. i pun tak tahu kat mana silapnya. -_-"


so adik-adik yang nak ambil exam tu, jangan takut. sebabnya, kalau kita yakin dengan usaha kita, insyaAllah, boleh dapat straight A. lainlah kau memang jenis pemalas, tak study langsung.


good luck!

8 comments:

Indra Putra Asrar said...

oh kklong dapat 8 A ea..baru taw..hehe

Nadia Havez said...

errrrr~~~ result tu pun kluar lambat..

farah adila said...

ala...cikgu sejarah ko tak same ngan aku..tapi cikgu aku pon best...die buat aku score sejarah jugak..cikgu yang mcm mak datin tuh,....geo pon same..hafal map tuh...selamat score jugak..muahhahahaha...

Nadia Havez said...

alamak farahhh~ aku lupa la nama cikgu sejarah yang macam mak datin tuu~ dia ngaja pun bes.. hahaha~ adik aku kurang pandai geo.. aku tak reti rr cane nk tolong.. huu~

fendi said...

me got *A..if eno wutta wutta can against my result,i'll gve her RM10 credit Celcom...ha3..

farah adila said...

tuhla...sejarah ni kene ikot cikgu..kalo ikot aku..mmg tak bukak buku sejarah tuh....hahah...tapi mase SPM...tak score sejarah...muahhaha..nak blame cikgu pasal jadikan subjek tuh tak best and bosan and dull ke ape...ahhahahahahha

Nadia Havez said...

fendi::
mana boleh.. dia amik 8 subejk.. kamu 9 subjek..

farah::
siyes weh~ tapi aku rasa pun semua subjek ikut cikgu yg ngaja.. kalau msa skul rendah dulu, ckgu jasmoni tak masuk sekolah kita, kompom sains aku C weyh~ hahahah~

farah adila said...

ye...aku agreee.
bace buku je takkan pandai sgt jugakkan kalo takde cikgu nak explain,nak crite sume tuh kan...
dats y time skolah aku suke subject english....just bcoz ade TEACHER HAMIDAH!!!hoyeahhh!!!