Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

19 June 2014

Kaki Pendek Sebelah? - Part 2

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Dah bakpenya sekarang ni aku suka tulis part by part ni? Alaa korang pun kalau aku tulis panjang-panjang nak baca ke?

Bercakap pasal Kaki Pendek Sebelah semalam, ada seorang sahabat aku ni, sahabat yang rapat jugak lah, yang aku tau jugak la serba-sedikit pasal dia, yang aku gelarkan kami Geng Kepohci (aku, dia, dan sorang lagi member), serius kitorang ni memang kepoh. Asal Skype je mesti gosip, asal gosip je mesti Skype.

Ok, lawak tu dah tak cool -____-"

Dia Skype aku semalam lepas baca entri pasal kaki sebelah pendek tu, dia tanya, "macam mana dulu Nadia bagitau Imam keadaan kesihatan Nadia? Dan macam mana penerimaan Imam masa tu?"

Oh, aku ada bagitau tak nama suami aku, Imam?

Berbalik kepada kisah kawan tadi,

"Sebelum kahwin memang Nadia terangkan satu-satu kat Imam, terangkan posibiliti-posibiliti yang akan berlaku, contoh macam kesusahan masa mengandung, posibiliti tak boleh mengandung, tak boleh buat kerja berat, tak boleh berdiri lama, tak boleh duduk lama, semua tu terangkan baik-baik bagi faham, siap lukis-lukis lagi kat dia.. apa sebenarnya sakit tu. Bagitau dia sakit ni memang akan berpanjangan, tak boleh nak sembuh, malah boleh bertambah buruk."

"Habis tu so far, dia boleh terima?"

"Alhamdulillah lepas kahwin, everything ok. Lagipun mak ayah Nadia pun ada bagitau dia sebelum kitorang kahwin. Alhamdulillah, Imam terima seadanya. Kena prepare for the worst. Paling berat mungkin tak ada anak.. tapi alhamdulillah, rezeki, dapat Fateh... kalau ditakdirkan Fateh seorang aje pun, kami redha."

The thing is, kawan tu nak kahwin, dan dia rasa macam family belah lelaki macam susah nak terima keadaan dia. Bakal MIL dia ada tanya, "tak boleh nak sembuh ke sakit tu? Tak try ke berubat ke, apa-apa ke? Tak cuba apa-apa ke?" Dan kawan aku pun down. Oh, kawan ni pun slip disc macam aku. Siap dah warded-warded bagai.

Personal opinion aku lah kan, kepada bakal-bakal mak pak mertua, termasuk aku (cewahhh, bakal.. 20 tahun lagi kot)..

Tak perlu lah nak risau or takut kot kalau dapat tahu bakal menantu korang ada sakit ke, tak boleh nak beranak ke (Thanks mak, ayah sebab terima Nadia sebagai menantu! Siap sayang lebih lagi gahahah!), sebab, belum tentu lagi hari ni kita sihat, esok kita akan tetap sihat. Yang sakit ni dah tentu sakitnya, yang sihat takkan selamanya sihat. Nauzubillahiminzalik aku bukan doakan yang bukan-bukan. Just think in that way.

Anak tu rezeki Allah nak bagi. In fact kalaupun kita sihat walafiat, kalau Allah kata tak nak bagi, tak de lah kan. Hatta berubat sampai ke hujung dunia sekalipun.

It's all about toleransi dan penerimaan. Dalam rumahtangga ada give and take. Kalau kau kurang kat sini, suami kau boleh top up. Suami kurang kat sini, kau boleh top up.

Kemon la makcik pakcik, let us support them. Cewah macam la makcik tu baca blog aku. Janganlah memperkecil-kecilkan orang macam kami. Kami pun berhak bahagia.

Dahhh aku rasa nak gelak dengan ayat sendiri.

Bila aku tanya balik kat Imam, kenapa dia terima aku dulu even dah tau keadaan aku, katanya, "orang yang cacat pun ada orang nak. Habis tu, kalau semua orang fikir macam tu, orang macam Sayang ni tak boleh kahwin lah?"

Dats my hubs ^_^v

Nadia doakan makcik boleh terima kawan saya tu seadanya. Dan anak makcik pun boleh terima dia seadanya.

Aminn :)




2 comments:

Irma Putri said...

bukan semua orang boleh terima kita seadanya

Nadia Havez said...

Kak Pitta >> susah.. :(