Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

17 January 2011

It's Hurt

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Diam tak diam, it was already more than a year rupanya since the last time I got to fall in love. Ya, I pun macam u olls~ juga. Ada hati dan perasaan. Dah almost 1tahun 2bulan daripada hari terakhir I menangis sebab hati dan perasaan yang bukan-bukan ni.


Sila benarkan I menulis sepenuh hati I. Sob sob sob~


He was, ya. Macam mana nak cakap ye, seseorang yang memang macam kita nak cakap, yes, I want him as my husband. Masa tu umur, 22 tahun. Kira ok lah kan? Haha~


Siap dah rancang itu ini so and so. I mean, our target. Umur berapa nak ikat, bila nak langsung and everything. Secara kasarnya lah. Not in detail. Tak ada lah sampai dah kira bajet and so so. hahah~


Then, ada satu yang dia bagi tau, “my mom wouldn't accept you as her daughter-in-law.” Maybe sebab my family background.


Tapi I degil. I kata kat dia, “ur mom is still a human, hati manusia ni lama-lama pujuk, lembutlah dia.”


Punyalah I rasa yakin, dapat ambil hati mak dia. Padahal tak pernah jumpa pun. Hahaha. Ya, dia jenis orang yang agak senang. Like my sis said, “susah nak cari orang yang dapat terima kita seadanya.”


Orang perempuan ni, haruslah sangat risau dengan penerimaan bakal family mertua. Yelah, perempuan confirm akan ikut suami. Dan lelaki, akan dahulukan ibu daripada isteri. Kalau jenis lelaki yang kurang kuat, silap-silap si isteri akan teraniaya. I rasa setiap perempuan normal pun merasakan kerisauan yang sama.


Ya then, my parents pula melontarkan pandangan diorang. Diorang pun macam susah nak terima, and they said, macam tak berapa suka tengok dia.


Then, I realize yang hubungan kami tak kan ke mana pun, macam tak guna pun dipertahankan kan? His parents say this, my parents say that. But I still rasa macam mesti ada penyelesaiannya. Sebab I memang bukan jenis yang mudah mengaku kalah.


Tiba-tiba dia pun mendiamkan diri. Tak contact. Ya, I know it is near to the end. Teruk juga kot menahan rasa. Perit. I ni dah lah memang jenis kuat menangis. Berapa lama ye I menangis? Tak ingatlah. Then dia pun mengaku yang we should stop this relation since tak nampak pun yang kami boleh bersama.


Bila fikir-fikir balik, memang tak guna kan menangis sebab hal macam ni? Ya, ini satu-satunya kelemahan I yang I memang tak boleh overcome until now.


Few days later, I went to UK and France. Serius I rasa pemergian ke sana memang betul-betul mngubat luka. First day tu rasa terbuai-buai lagi. I rasa puas dapat keluar dari Malaysia. Rasa macam tinggalkan everything to gain something. Dalam flight tu, I menangis sungguh-sungguh. I dapat rasakan macam I dah tak jejak tanah Malaysia, dah tak ada relation apa-apa pun. Puas. I berdoa banyak-banyak, semoga Allah tunjukkan sesuatu pada I di bumi asing tu.


And Alhamulillah, balik je Malaysia, I dah kuat. Like my dad said, “nadia ni, dia ada masalah pun nampak macam tak ada masalah.”


I tak tahulah betul ke tak apa yang my dad cakap tu. Tapi masalah hati dan perasaan ni, I memang tak boleh kot. Masalah kerja, belajar, kawan-kawan, family, memang ye, I still boleh senyum dan macam tak ada masalah tapi masalah yang satu ni, memang kelemahan terbesar I.


Balik je dari UK dan France tu, I tanamkan dalam diri I, I tak mahu lagi jadi macam dulu. Macam orang bodoh je gitu.


Alhamdulillah, kat sana juga I temui hidayah. I sangat-sangat bersyukur.


Entahlah. Dah setahun lebih perkara tu berlalu. Perkara sama masih menghantui I. I rasa macam... ketakutan. Rupanya I masih belum dapat pulihkan rasa sakit dalam hati ni. I masih belum dapat berubah sepenuhnya. I rasa I tak kuat, hilang keyakinan dalam diri. Itu dan ini rasa takut. Buat tu rasa takut, buat ni rasa takut. Takut melukakan hati orang-orang yang I sayang.


Dan takut ditinggalkan...


Kalau orang nak kata ni masalah jiwa I, ya, I admit. What I have been through for almost 8years in my life yang membuatkan I jadi macam I sekarang. Dan orang kata, masalah jiwa ni, ubatnya, kembali pada-Nya.


Ya Allah, kalaulah semudah itu hati ini mampu diubati, dah lama ianya terubat.


Senang untuk kata kembali pada-Nya tapi susah sebenarnya nak capai tahap benar-benar khusyuk dan tawadhu', membiarkan dengan rela, mencintai Allah dengan sepenuh hati.


Ya Allah, penuhilah cintaku hanya untuk-Mu... aku takut...



10 comments:

Anak Kak Timah said...

orang yg pernah merasa ja tau pedih nya... be strong girl...
Life is too short to be unhappy...
cheers!

cikpepel said...

be strong sis...

akak tau rs sakit tu..akak amek masa 4 tahun utk heal...

and now..akak rs nadia bleh nmpk hasilnya...

hari hari indah yang penuh dengan senyuman....

insyaAllah..nadia pn camtu... doa yg terbaek ye sis,.

Nadia Havez said...

anak kak timah::
yaa.. life is too short to be unhappy... tapi tu lah.. susah kan.. :(

Nadia Havez said...

kak merr::
4 tahun? wo0o.. sangat lama oh~~~ ya, hari yang indah tapi kenangan tu macam haunting me...

cikpepel said...

blaja menerima... blaja memaafkan diri dia...n diri seniri..


percaya...akan ada yg membahagiakn adik akak ni nanti...

yg lepas..biarkn pegi....

Nadia Havez said...

kak merr::
ni yg paling nadia tak pandai... 'belajar menerima'.. redha.. tu yg nadia tak reti..
nadia maafkan dia but perkara tu macam terbawa2..
utk mmulakan hbgn skrg pn, nadia risau perkara sama akan berulang..
takut....

fendi said...

InsyaAllah...

Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya.Allah menciptakan isterinya; dan dari pada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan(mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.

Surah An Nisaa' (1)

Nadia Havez said...

fendi::
thanks..

Khairina 'Izzati said...

kakak, be strong yeah! the person that Allah has chosen for u is preparing himself to be at his best before he meets u. redha & tawakkal, insyaAllah, His plans are the best. :)

Nadia Havez said...

kina::
love this sentence dear... thanks! :)