Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

05 January 2011

Macam Mana Nak Kurus? (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

yang i prasan, kebanyakan keyword when searching my blog, selain my name or my father's name, is...

'macam mana nak kurus'

entry ini

i tak tahu uolls~ follow ke tak petua petui yang i bagi tu. wahahaha~ sebab pada i, semua tu disiplin maa... yelah, i tengok, i tak kurus-kurus pun. ada hati nak bagi petua macam mana nak kurus. bahah!

sebab apa i tak kurus?

sebab i tak ikut sangat petua yang i sendiri tulis tu. lagi-lagi part jogging tu ok! tapi sejak tengok hot mommY sangat rajin jogging tiap-tiap pagi lately, buat i rasa jeles pulak. i pun nak jogging!

but one thing, i dah boleh pakai kebaya yang hot mommY jahit masa matrikulasi dulu. i mean 5tahun lepas punya kebaya. so i already back into the shape.

cuma....





ya... cuma lepas je makan kat kenduri kawen (pakai that kebaya), i terpaksa tahan perut -_-"

ye, sebenarnya masih belum betul-betul back to the shape T___T


oh ya people. pernah dengar tak, mandi sebelum subuh atau sejam sebelum matahari naik tu dapat memecahkan lemak-lemak yang ada dalam badan. but bukan mandi dengan air heater tau.

i still tak jumpa bukti scientific regarding this matter but what can i say is, apa yang dianjurkan dalam islam tu, mestilah yang terbaik untuk manusia kan?

pada pendapat i, betul kot ayat tu. sebabnya, masa i sekolah menengah dulu, duduk hostel, i sangatlah rajin mandi awal pagi.

sebab i sangatlah tak suka berebut toilet dan beratur depan toilet sebelum mandi tu lepas tu nak berkejar pergi solat subuh berjemaah kat surau.

so, walaupun masa dah jadi senior (form 5) pun, i still bangun lebih awal dari junior. i bangun around 5am. mandi. bersiap. dalam 5.30, i lah orang pertama yang buka pagar aspuri untuk pergi solat jemaah kat surau sekolah. oh oh. kat blok kitorang ni ada amalan junior (form 4) tak boleh masuk toilet kalau dah turn senior mandi. biasa turn senior dalam pukul 5.45-6.15 camtu.

dan, berat badan i masa tu 52kg oh! dengan ketinggian 163cm. now? 57-60kg wahahahah! sangat rindu berat masa tu T___T

so, boleh ke i kata yang mandi awal pagi tu memang memecahkan lemak?

eheh~ lagipun duduk hostel, mana ada heater kan? plus i memang seorang budak hostel yang tak pernah skip hostel's meal. selalunya girls ni, breakfast, tea time dengan supper diorang tak turun makan. konon diet or kenyang lagi. but me? dari breakfast, lunch, tea time, dinner, supper semua tu i ngan dormmate i belasah. plus amik nasi pun takde nak sikit cinonet je dalam tray tu, harus penuh, ok! yelah, dah bayar yuran memahal kot? membazir kalau tak makan.

satu lagi yang mungkin orang tak berapa tahu, sebenarnya, kalau kita mandi around 5am tu kan, air bukannya sejuk pun tau, panas-panas suam ada la... sejak bekerja ni, mandi pukul 7am, air tu sejuk amat... hahaha~

so uolls~ yang rasa nak kurus tu, cubalah praktikkan mandi sebelum subuh. lagipun, memang elok kan, bersihkan diri sebelum solat :)


renung-renungkan, dan selamat beramal! - credit to prof izi hot.fm


oh, lagi satu, i love this quote,

I'm scared to care too much, to feel that rush once more, to love again at the risk of getting hurt. But what i fear most is the thought of you leaving me, when i've already conquered those fears for you...
- credit to Realiti Konspirasi

daaa people ^_~

5 comments:

Indra Putra Bin Asrar said...

berat saya nek 20 kg kat egypt ni...mungkin sbb malas mandi mase musim sjuk kot...huhu

ziema said...

weh.. petua naik kan berat badan takde ke?? kuikuikui... aku dah kering ni!!!!!!! :(

Nadia Havez said...

belong::
hahahaha busuk!!! belong, siyes ke belong da sangat gumuk skarang?

jimat::
petua naikkan berat? ok ok~ nanti aku pos.. tunggu... :D

rohanazainal said...

nak kurus jugak.. tapi tak kurush pon.. hahaha..

Nadia Havez said...

ana::
nak kurush gak? i pun tak kurus2~~~ huaaa~~~