Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

19 June 2010

Awak orang Sepanyol? (Part 2) versi Indonesia vs Malaysia

Bismillahirrahmanirrahim~

ok. terima kasih kepada adik i, engineer tupperware a.k.a SHAHIRA VEZANI BINTI MOHAMAD HAVEZ sebab berjaya meng'highlight'kan nama i dekat note dia dalam muka buku. sebelum anda meneruskan pembacaan anda di blog saya yang permai ni, anda dikehendaki, diwajibkan, eceh, membaca note ini terlebih dahulu...

http://www.facebook.com/note.php?note_id=399219877879&comments#!/notes/shahira-havez/org-ape-ni/136310643052175

ni sambungan kepada entri awak orang sepanyol? hehe~

ye, saya berketurunan indonesia. heh, buat apa malu mengaku asal-usul sendiri? hinakah? tidak kan? saya juga manusia biasa macam anda.

it is all about perception. manusia punya pemikiran yang berbeda. chewah. tukar slang pulak dah -_-" yela, why malaysian still amalkan diskriminasi ke atas orang indonesia?

ok, i bagi satu contoh la.

let say u olls~ ada member dari Jepun. mesti u olls~ rasa bangga dan rasa macam nak bagitau satu dunia yang u olls~ berkawan dengan budak jepun.

tapi, what if, u olls~ ada member dari indonesia. adakah u olls~ ada perasaan nak bagi tau satu dunia yang u olls ada member dari indonesia?

nak review sikit apa yang adik i tulis.

dia ada cakap sikit hal mak mertua. urmm~

"alkisah laa aq neh byk gk laa member2 laki...dowg punyer mak nsihat nk cr bini tuh perghhh..jgn ckp laa...demand sehhh..wakakaa..bajet ank laki dy perfect..wahaa...nk menantu cmni...gitu laa...susa nk cr mak2 yg spoting erkkk..org kta jg menilai laa trlalu cpt seseorg tuh kn..???ahaaa..sbb pe aq bsing ttbe psl mak mrtua lak ni..sbb de lg mreka2 yg pndang serong psl ktrunan2 ni...yerr ktrunan aq laaa...haaa...ktrunan xkmne pn.....sume pn mnusia jgk..bkn sparuh alien ke kn...aiyaaa..."

mm.. i bukan nak kata keturunan i ni angel ke hape ke. tak kesah la, anda berasal dari indonesia ke, bangladesh ke, UK ke, Jepun ke, kita semua manusia, kan?

kadang-kadang, kita ni lupa. terlalu mengagungkan sangat bangsa penjajah, sehingga lupa asal-usul sendiri. yang kita semua ni dari rumpun yang sama, rumpun melayu.

pada i, tak kisahla dari mana pun orang tu berasal, adakah patut kita menghukum seseorang tu, berdasarkan dari mana negara asalnya?

ok, kalau u olls~ kata la, indonesian banyak buat onar kat malaysia, indonesian lah peragut, indonesian la penyamun, indonesian la yang buat jahat semua, indonesian lah bawak lari anak dara orang pergi lombok, cuba u olls~ pikir cerita ni...

lebih kurang 8tahun lepas, i pernah kena ragut. dan peragut tu malaysian. boleh ke i kata malaysian ni jahat? sebab i pernah kena ragut dengan malaysian sendiri, tak kan? i sendiri warganegara malaysia, cuma my parents from indonesia, and i am proud to say that my background from indonesia. who cares?

lagi satu yang i agak kurang suka la, let say la, macam kita try baju ke, tudung ke, nampak baju or tudung tu macam tak cantik je, mesti nak kata, "eii.. buruk.. macam indon!"

huh, i kalau dengar tu, rasa nak hesyy~ tak tau nak kata lah, macam nak cili kot mulut tu. kalau lah diorang yang bersuara tu tau i ni asal indonesia, apa agaknya dalam fikiran diorang, kan?

heh, come on la. u olls~ belum pergi indonesia lagi kottt... it is a very nice place kalau nak bercuti. alaa, berapa ramai orang-orang kaya kat malaysia ni, honeymoon kat indon? berapa ramai yang tempah barang-barang kahwin kat indon?

lu pikir la sendiri!

wenny clara cindy



melissa dwi tamara



cynthia trias putri


gambar-gambar ni few my cousins kat indonesia sana. urmm~ amacam? pikirlah sendiri ye.

i bukan nak highlight hal negara or what so eva, tapi nak cuba betulkan balik persepsi masyarakat malaysia ni. oh, siapalah i nak mengubah attitude kita semua? i bukan menteri, eheh! tapi, just think lah. think.

even malaysian pun tak semua baik, tak semua jahat. indonesian pun, i tak kata semua baik, tak kata semua jahat, k.

lagi sekali, semuanya sebab ATTITUDE. jangan tiba-tiba kita nak judge orang tu jahat, sebab dia asal indonesia. oh, what the?

macam entri i yang lepas juga, i ada cakap, even my parents tukang jahit, tapi tak mustahil diorang boleh didik anak-anak jadi engineer, bakal engineer tupperware atau bakal doktor sakit puan, kan?

kalau tak kita, generasi sekarang, untuk mengubah persepsi masyarakat kita, bila lagi? ingat semula subjek sejarah. siapa yang membangunkan melaka? dari mana datang sultan johor sekarang ni? yang dipertuan negeri sembilan? sultan perak? selangor?

fikirlah, gunakan akal dengan sebaiknya. bukan menghukum seseorang membuta-tuli.

(^_~)v peace, no war... :)

6 comments:

cik senah said...

yeahhhhh Cik Senah sokongggggggggg. haruslah. Allah pun ada berfirman. jangan bezakan umat Islam dengan warna kulit keturunan ke apa sebab kita semua bersaudara. (correct me if i'm wrong about this firman)

and there's no sucha a thing all indonesian is bad. actually i myself had a bad experience about indonesian but that's not show all indonesian are bad peoples and cannot be trusted yada yada

sentiasalah berfikiran rasional dengan mempertimbangkan dari segala aspek dan dari apa yang telah dipelajari dari agama masing2, terutamanya Islam. rujuk lah al-quran dan as-sunnah seadanya :) peace no war. hehe


kalah karangan bm spm Cik Senah. :P

Nadia Havez said...

cik senah>>
yeahh~ cik senah memang penyokong tetap.. haha~

fikir ya fikir.. dun judge people camtu je kan..

wah~ ni karangan bm spm i pon kalahhhh~ :P

sang kamen said...

hahaha dah lepas nih tak jadik nk ngorat ko ... agak2 ko bile bleh aku kawen ngan cousin ko wenny clara cindy..?? cun siot!! hahahaha,,,,

sang kamen said...

hahaha dah lepas nih tak jadik nk ngorat ko ... agak2 ko bile bleh aku kawen ngan cousin ko wenny clara cindy..?? cun siot!! hahahaha,,,,

sang kamen said...
This comment has been removed by the author.
Nadia Havez said...

arep>>
ape ke bnyak kali sangat ko pos komen neh.. eksaited tol.. haha~
mintak maaf laa.. wenny clara cindy tuh dah nak kawen bln 10 ni..kah3~