Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

07 April 2009

Dedicate to Prof Dato' Dr. Lokman


Beberapa selepas balutan telinga dibuka.

Pada 12 Disember yang lalu, saya menjalani satu pembedahan di telinga kanan saya. Dalam seumur hidup saya, ini adalah pembedahan kali yang keempat. Bila dah 4kali kena operate tu, faham-faham je lah situasi "ke-dah-terlalu-biasa-an' dengan bilik pembedahan. Nampak tak kat gambar tu, kesan selepas pembedahan. Bahagian yang berlekuk-lekuk tu sebenarnya kesan potongan untuk dijadikan tampalan baru bagi gegendang telinga saya.

Alkisahnya begini, (alamak, panjanglah ceritanya... pendekkanlah...)

Saya terpaksa melakukan pembedahan pada Disember lepas kesan daripada pembedahan kedua semasa saya tingkatan dua. Bulan Jun lepas, telinga kanan ni berdarah dan ada infection. So, pembedahan untuk membersihkan balik kuman-kuman di belakang telinga tu terpaksa dilakukan. This is micro-operation. So, bila dah bersihkan, gegendang telinga tu ditampal la semula. Nak tampal, guna lah daging di bahagian yang dah berlekuk-lekuk lam gambar tu.

Semalam, pemeriksaan dilakukan untuk melihat pembedahan tu berjaya atau tak. Alhamdulillah, Prof. Dato' Dr. Lokman said, "The membrane is nice, structured well and your hearing is very good." Katanya sambil menunjukkan graf pendengaran saya yang pada saya, first time tengok ianya cantik sebegitu! Alhamdulillah pendengaran saya sudah kembali normal. (^_^)v


Ni kat wad.

Right after balutan telinga dibuka. Kesan darah masih banyak.

Hee~ lepas tu, tiba-tiba dia cakap, "You are doing remote sensing, right? Why don't you use your speciality to create something benefit to human? You tak minat ke something tentang kesihatan? Cuba buat something, kita boleh monitor blood pressure, sugar level, especially for people from rural area. We can monitor them tanpa mereka perlu datang ke hospital."

I reply, "but Prof, tak langgar hak asasi manusia ke?"

"I don't think so. This is for human. Bukannya kita langgar hak asasi. Konsep dia sama macam data-data rahsia yang disimpan pihak hospital. Betul tak? UTM boleh collaborate dengan UKM..."

"Hoh, Prof. Macam minta saya sambung Master kat UKM je?"

Prof Lokman hanya tersenyum. Ceh!! "Up to you..."

Thanks Prof Dato' Dr Lokman Saim,
Pengarah PPUKM
My doctor since i was 9years old...


7 comments:

LeaQistina said...

erk? ur n3 kali ni agak scary.. huhu.. seram den tgk gambar2 tu.. huhu

apa pun, semoga cepat sembuh ek..

aidaNadia said...

scary?? hahahhaa tengok real lagi scary :P

Nora said...

he's my role model to be successful.. pernah cakap dengan dia..aida nadia..boleh add Ym sy, nr_lia

izzudin hafiz said...

im one of his student..he is very talented surgeon and world-known in ENT...you lucky to have him as a surgeon..

Nadia Havez said...

izzudin::
yaa~ very lucky.. he also so nice to his patient..

Kayu Abang Sejahtera said...

bisa minta tolong alamat praktek Prof Dato' Dr. Lokman?
ada saudara say yang ingin berobat

layla layla said...

boleh tanyakah? dimana hospital tempat praktek dokter dato' lokman saim sekarangkah? thanks a lot