Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

17 April 2010

Menangis? (T__T)



semua orang mesti pernah menangis kan? sangat tipu besar bila kata u olls~ tak pernah menangis. masa u olls~ lahir ke dunia yang fana ni dulu mesti u olls~ menangis kan? kalau u olls~ tak menangis, mesti doktor risau... and tepuk-tepuk u supaya u menangis.. auww~! macam ada pengalaman pula.. err.. i tengok kat tv, ok?

tu masa kecil-kecil baru keluar dari perut mak.

dah besar panjang nih, apakah sebab-sebab u olls~ menangis? ouhh... kau dah besar panjang, kau malu nak menangis la.. eh?

siapa kata menangis ni membazir air mata? kadang-kadang kita kena menangis juga. for me, kalau menangis time tension, tangisan tu boleh buat kita lebih relax, lepas nangis.. something like, melepaskan apa dalam hati tu sehabis-habisnya. then, u gain ur new spirit to face the problem. that is me.

u olls~ ingat menangis ni, takde hikmah ke? no no no~ macam-macam kajian orang buat pasal menangis ni *tu la u olls~, i suruh belajar rajin-rajin, jadi researcher, takmo..*


ni i pinjam dari majalah SOLUSI edisi 17.
menangis ni u olls~

i) menyahkan zat bahaya dari tubuh badan sebab ada zat kimia bahaya yang dihasilkan oleh tubuh badan semasa ketakutan

ii) meningkatkan kadar degupan jantung sebab ia macam latihan untuk organ-organ dalam badan u olls~.. lepas menangis, degupan jantung lebih slow kan.. tak caya u try menangis semahu-mahunya.. after that u will feel d very d calm tau..

iii) menghalang penyakit?? haa.. see... i told u before... kajian dari universiti temple, amerika syarikat, dey all kata kajian dibuat kepada 100 orang yang sihat dan 100 orang yang sakit radang usus besar dan luka pada perut. yang sakit tu kata, menangis tu tanda lemahnya peribadi. yang sihat tu kata, menangis adalah perkara semulajadi pada ketika waktu dan tujuan yang sesuai..

iv) membebaskan racun dari badan? pheww sebab air mata macam ada unsur-unsur racun dalam badan. so when u drop ur tears, it is like releasing the racun la.. aiyaa.. so manglish la this girl.. *pengaruh duduk dekat dengan singapore.. 'tibe2'*

v) air mata contains 25% of protein and a part of nutrient especially magnesium.. bila both unsur ni bercampur, ia adalah unsur yang tak seimbang, so then itu racun to human...


mm.. tu dari segi saintifiknya.. dari sudut islam, menangis ni sangatlah dituntut, lagi-lagi menangis depan Tuan Punya kita semua, Allah S.W.T dan orang-orang yang kita sayang..
contohnya,
- menangis terkenang dosa dalam masa taubat
- takutkan azab Allah masa akhirat nanti
- menangis masa sujud tanda kerdil seorang hamba
- menangis bila tengok saudara seislam sendiri dihina, dipijak kepala oleh musuh *ya Allah, sebak hatiku*
- menangis si anak depan ibu dan ayah

so, tak perlu kot rasa malu nak menangis *lelaki la, konon ego takmo nangis. co0l kah?*. tapi agak-agaklah... tengok masa dan tujuan yang sesuailah kan. huh! aku selalu je nangis sebab errr tetttt~ ahahaha aku manusia biasa jugak beb! bukan malaikat...

menangislah, mengaku kelemahan diri di hadapan Ilahi. Dia Maha Berkuasa. kau siapa nak lawan Dia? hah?



(-_-) tak boleh tengok anak-anak kecil yang dah jadi yatim piatu, orang yang menanggung sakit, dan saudara seislam yang tak habis-habis kawasan mereka diancam... air mata ini terlalu murah untuk itu...

6 comments:

Hazman said...

dengan menangis..... sesungguhnya ia memang boleh beri ketenangan...

nuruddin | Ray said...

air mata ade racun???
dulu mase kecik2 selalu nanges teruk2 pastu air mata masuk mulut...camner??? :P

Nadia Havez said...

hazman>>
correct.. :D

ray>>
bek gi cek... mana tau... haa~

Tarhata Kiran said...

budak kat atas siap menjerit lagi...huhu...

kita nangis sopan2 skit la ek...

MuNie said...

adik sape la ngs ni. sungguh2 dy ngs tuh. huhu.

bile sedih, ngs la sepuasnya..
tp jgn biarkn kesedihan mebelenggu diri..
takut syaitan semakin happy.

so, live lovely. *laugh*

alifzikri said...

menangis pun boleh tenangkan jiwa..