Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

01 April 2010

ViVa~ Final Year Project Presentation


alhamdulillah.. syukur sangat-sangat.. ermm~ setelah mengharungi perit jerih petir, eh, petir pulak, ah, apa-apa aje lah yang seangkatan dengannya, sudah lepas satu ujian dunia. sungguh duniawi ini ujian. hehehehe rasa lega yang teramat sangat.

banyak betul dugaan menyiapkan Projek Sarjana Muda ni. entah dah berapa banyak air mata tumpah di saat-saat akhir, sebab nak melegakan perasaan diri, dan mengaku kekerdilan diri di hadapan Tuan Punya... wah.. ayat vogue da vass~

rasa macam nak taip sikit, sikit je *boleh caya ke?* kronologi siapkan PSM nih. aih~! nak baca, bacalah. takmo, sudah. ini aku punya belog, suka hati aku. ok, ok. control yourself. :D

start dengan PSM 1. awal Julai 2009. pusing satu fakulti cari supervisor. disebabkan masa Latihan Industri dulu banyak terlibat dengan programming, maka lebih selesa untuk buat programming. remote sensing? mm.. macam tak pandai je image processing. so decide nak buat programming. jumpa Puan Shaparas. ok, dapat tajuk.

urmm~ everything ok, until i presenting the proposal.. soalan panas lagi berapi dari Prof. Mazlan, "untuk apa awak buat database ni? sedangkan kita boleh download free dari website NOAA?" hussyy~ mantap punya tembakan.. aih! takpe, ada perisai kalis peluru..

itu je kot PSM1. pastu ngarut-ngarut typing sampai bab 3. dari tak tau apa sangat pasal programming, tiba-tiba dah rasa macam jadi student sc comp...

PSM 2.. dah berdebar-debar.. awal-awal dah dapat tarikh-tarikh maut. masa tu la kelam-kabut. hahha~ tak dapat bayangkan perasaan masa ni. dengan ke'mental'an dan ke'bizi'an ISLC..

amik degree++ untuk belajar asp.net... lepas tu, develop sendiri.. yang tak tahan masa nak design web. adehh~ camne nak jadikan web tu cantik?? geram lah pulak~~ aih! thanks to muiz and Mr. Firdaus yang banyak bagi tunjuk ajar.. masa ni kelam kabut jugak nak belajar all the thing dengan pantas!

present progress, ok.

tiba-tiba dapat tahu receiver station tu rosak. so kena guna data yang memang dah burn dalam cd. sistem tu dah tak run automatically to upload the data from receiver.. arggh~ mental gila bila encik nizam and encik salleh menyakat, "extend aje lah.." ok, saya masih bersabar dalam hal ni. semua perancangan sistem kena tukar balik, tukar objektif, tukar tajuk sikit. sesuaikan dengan keadaan semasa.

database? adehh~ apsal macam tak betul je.. mm.. ouh.. thanks to bukhairi. aih~ senang rupanya nak buat guna microsoft visual studio... cuma kena belajar lorr~

tiba saat nak bagi kat server FKSG. lol! guna PHP la pulak... tak boleh guna .aspx... adeiihh~ tak ada cara lain selain tukar semua coding dalam tu kepada php. lagi seminggu nak present final weyhh~!!! saat ni lah first time menangis.

minta tolong muiz dan bukhairi again. rasanya minggu ni paling banyak menangis kot. kenapa menangis? entah, rasa macam berat. adehh~

ok, siap php within a week. bagi semula kat encik azizul. urmm~ ok, masalah timbul kat page untuk download the data. mak aih~ error retrieve data. masa ni baru try guna laptop encik azizul. contact Mr. Firdaus. ask for his advice. ok, restart mySQL service. baru boleh retrieve data.

server. mm.. processor lama. ambil masa yang lama untuk copy folder sistem tuh. mm. ok, again, database tak boleh retrieve.

try restart service pun tak boleh.

2hari mengerjakan itu aje.

then, me and Puan Shaparas decided, tak perlu letak. ubah sikit objektif. tapi nasib baik objektif memang tak cakap pun pasal online web. bincang dengan Encik Sam (encik sam ni dah lah my panel masa presentation), as long dah boleh run dekat localhost, it is ok. good.

viva. sangat cuak lepas tengok bugee, 1st presenter kena hentam. aaa~ macam-macam soalan dalam kepala. projek aku ni ada kaitan ke dengan remote sensing? apa value yang ada? analisis? aih~! takoott!!

presenting. ok, cuma ada lah 1,2,3,4 kali lidah tergeliat. overall, ok kot. komen panel, nanti dalam tesis, detailkan architecture of the system. kena ada server baru untuk remote sensing saja for handling this database. request laaa.. ape lagi.. :D

ok, now is the time to complete the thesis. kena ubah dari bab 2. asp.net tuka kepada php... banyaknyaa~~~

sila completekan tesis..

jawab final exam.

grad!

:D

5 comments:

Nur Mawaddah Mahdiyah said...

uittt..jgn laa state bugee 1st presenter...kn hemtam plak tuu..waaaa..

papepun ok jer sbb dah bjet kn hentam part tuu..haha...xbleyy blah ayt en sam..kmu ni dr fkulti kimia smber asli..bkn RS...haha..sy busan asik RS mau bikin bnda len laa....haha

ok pape thniah tuk dr kita..berjuang tuk thesis lak..biasa laa ini dugaan dunia..smga kta kuat dan istqomh ..insyaALLAH..

p/s:xthn ayat ndia mkin cntik ,...sape yg ajor ni..ehem??hhahah

cinta sang ratu... said...

hebat!!
kagum-kagum..akhirnye usaha keras berhasil juga.. =)

aidaNadia said...

bugee>>
hik3 o0ppss.. dah terstatekan.. ngee~ cowiiee~~ hahaha~ tu rr.. tak sangka hentaman en.sam memang best belaka.. perrhh~ jangan diingat selamat sangat duk ngan en.sam and dr.kasturi kan.. wuu~
ermm~ ayat makin cantik? hahah~ cantik macam mana tu? hihih

adibah>>
pheww~ hihihii~ uuu keraslah sangat.. hihi~

Miss Fadhilah said...

thniah..hehe
msti sonok kn bila dh biz presnt 2..

aidaNadia said...

miss fadhilah>>
huu~ tQ.. ni wat tesis lak.. adoyai.. sangat malas.. hahaha~