Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

26 June 2009

Mari Belajar Bahasa Arab (Part 6)

assalamualaikum dan selamat pagi semua! *entri ini ditaip di waktu pagi, 26 jun 2009 bersamaan 3 Rejab 1430H, jam 0900H waktu Malaysia*

kita bertemu lagi dalam segmen 'Mari Belajar Bahasa Arab' *nanti ana nak minta tolong al damanhuri-yang-rindu-nak-makan-durian jadi guest writer lah untuk segmen ini :D*

ana rindu nak tulis segmen ni. tapi kekangan masa membantutkan niat ana. ana cuba nak buat segmen ni lebih sistematik, senang difahami dan tersusun. setakat ni ana hanya mampu sampaikan satu ayat beserta makna. ana cuba susun dengan lebih tersusun *heh? bahasa melayu pun dah tak betul kah?*

ok, seperti yang disampaikan oleh al damanhuri-yang-rindu-nak-makan-durian itu, bahasa arab pun mempunyai past tense, present tense and future tense macam bahasa inggeris. tapi ana belum belajar betul-betul lagi benda ni. *ni lah part yang ana kata ana kurang faham sikit tu*.

nasiitu hazal dars - saya lupa pelajaran hari ini
dalam ayat ni, tak perlu letak 'ana' sebab 'nasiitu' tu sendiri dah membawa maksud 'saya lupa'

khoto, - salah
khoto,tu fi hazal dars <-- carilah maknanya ye! :D

syafahumallah - mudah-mudahan mereka berdua disembuhkan oleh Allah
or semoga Allah sembuhkan mereka berdua
dhomir 'huma' kat situ di sambung dengan 'Allah'. huma - dia (2 orang) - mereka
syafa itu adalah kata kerja yang bermakna sembuh
kaedah dalam nahu apabila feel madhi yang bermaksud berdoa maka, ia bermakna mudahan-mudahan

muyah ma,daniyah - air tin


seterusnya, ada tambahan dari LuKLuK BaiDoaH

risalah hubb : surat cinta
aktubu laka : saya tulis kepada kamu
azab asshouq : rindu yg brsangatan/sangat2 rindu


dan dari .:Khalifatun Khairiah:.

ana uhibbukum fillah : saya mencintai kamu kerana Allah


terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sudi menyumbang, nanti sumbanglah lagi *hehe sangat tidak malu mintak-mintak lagi*

hehe kenapakah macam banyak ayat-ayat cinta kah? hahaha *gelak sendiri*

ok, kita bertemu lagi di segmen lain. ana menanti kepulangan al damanhuri-yang-rindu-nak-makan-durian itu dari cairo. *ceh! ayat menanti tu macamlah tunggu dia balik malaysia kan? padahal contact pun guna.. ok ok dah2.*

ilalliqa'

(^_~)v 'azab asyuk'

No comments: